Urban design for Schöckingen SE<br>Ditzingen / GER
PDF+ Selection: 0

25. September 2022

Urban design for Schöckingen SE

Creative mission

  • New horizons - reliable tradition

Project data

Urban design for Schöckingen SE
Client City of Ditzingen
Region Europe
Typology New Town/District Planning
Art Multiple commission, Elaboration of the masterplan as direct commission
Planungszeitraum 2015 - 2016
Field size 9 ha

In Ditzingen-Schöckingen a new urban development is planned between the old village centre and the bypass road. This new quarter is supposed to fit into the existing village structures and forms a new outskirt in the southeast of Schöckingen.

The main idea of the urban design was the creation of a new quarter by means of an ensemble of housing quadrangles. The typology of the quadrangles is based on the historical structures of Schöckingen. In detail, the basic structure is shaped by different building types, which allow various housing forms such as barrier-free living. The basic spatial configuration of the new quarter is characterized by the interaction of the housing quadrangles and the central green axis running in a north-south direction. This configuration leads to a varying spatial symmetry. In this context, the edges of the quadrangles form vegetation pockets within the axis, which have a multifunctional purpose. They provide space for the social life in the quarter and likewise serve as retention areas for rainwater. The adjoining housing quadrangles form a clear edge along the axis and at the same time transmit the spatial configuration into the surrounding living areas. On the general urban level of Schökingen the green axis serves as link between the open landscape in the south and the existing centre of Schöckingen in the north.

A number of entrance roads provides the traffic accessibility. Within the new quarter, these split up in order to form the accesses to various housing quadrangles. Each quadrangle is equipped with a turning circle for cars for which reason the green axis can be reserved predominantly for pedestrian and cyclists.